top of page

za 13 mei

|

Gent

Wandeling Burggravenstroom - deel 4

Van de Sassevaart naar Sas van Gent

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Wandeling Burggravenstroom - deel 4
Wandeling Burggravenstroom - deel 4

Tijd en locatie

13 mei 2023, 13:00 – 18:00

Gent, Koopvaardijlaan, 9000 Gent, België

Gasten

Over het evenement

Op zaterdag 13 mei houden we een volgende waterwandeling. We bezoeken  Sas van Gent, ooit een voorstad van Gent, een ‘bolwerk voor Gent’ en  een ‘poort tot Vlaanderen’, het eindpunt van de Sassevaart. Het stadje  lag rond een indrukwekkende schutsluis met acht (!) sluisdeuren en werd  op 4 april 1563, 460 jaar geleden, in gebruik genomen met een schip uit  Dordrecht met 96 versche salmen. Gent heeft evenwel niet veel  plezier en voordeel gehad aan deze constructie. Door een  kademuurverzakking, de Tachtigjarige Oorlog en uiteindelijk de inname in  1644 door de Staatsen onder leiding van Frederik Hendrik, Prins van  Oranje werd Sas van Gent ‘een dolk gericht op het hart van Vlaanderen’.

Sas  van Gent is niet zo toeristisch als Damme of Sluis, maar historisch  minstens even belangrijk. Op het programma staan de volgende monumenten  en historische locaties:

  • het Keizer Karelplein, de locatie van de oude sluis, de Zoute Speye en de Zoete Speye,
  • de 3 kanaalarmen
  • het oud gemeentehuis
  • de relicten van de vesten en bolwerken uit de 17de en 18de eeuw, met windmolen
  • het Industrieel Museum Zeeland
  • de Papegeule naar de Westerschelde
  • het haventje Philippine aan de Braakman

Onder vakkundige begeleiding van Frank Gelaude en Johnny Van den Berghe.

Praktische info:

Inschrijven vóór 5 mei 2023. De uitstap gebeurt per bus en is toegankelijk voor zowel GVSALM-leden als niet-leden. Kostprijs 10 € pp. voor GVSALM-leden, en 15 € voor niet-leden. Te storten op voorhand (vóór 5 mei) op onze rekening BE57 4412 0720 0135 met vermelding van de naam van de hoofdinschrijver. Het aantal deelnemers is beperkt tot het aantal zitplaatsen op de bus. Oortjes zijn beschikbaar.

Deel dit evenement

bottom of page