top of page

do 25 jan

|

Gent

Raveschotlezing 'Amandus en de kerstening in Gent' - Geert Berings

Een organisatie van Stad Gent, dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg Stadsarcheologisch welkom, Gunter Stoops Inleiding tot de lezing, Filip Watteeuw Raveschotlezing , Geert Berings Receptie in samenwerking met de GVSALM De toegang is gratis, reserveren is niet nodig

Raveschotlezing 'Amandus en de kerstening in Gent' - Geert Berings
Raveschotlezing 'Amandus en de kerstening in Gent' - Geert Berings

Tijd en locatie

25 jan 2024, 20:00 – 23:50

Gent, Sint-Veerleplein 11, 9000 Gent, België

Over het evenement

Aan één mirakel had de heilige Amandus in de zevende eeuw genoeg om de  koppige heidense Gentenaars te bekeren tot het christelijke geloof. Met de stichting van kloosters en kerken verankerde hij het christendom definitief in de pagus Gandao. Zo stelden de middeleeuwse heiligenlevens van de missionaris de kerstening in de Scheldevallei voor.  Maar wat blijft er van hun verhaal over na een hernieuwde kritische lectuur van die bronnen? Wie was de man achter alle hagiografische clichés? En wat leren recente archeologische vondsten over de context waarin hij hier terecht kwam? 

Allen welkom in het Gravensteen!

Toegang is gratis.

Moeilijk toegankelijk voor minder mobiele mensen.

De spreker Geert Berings (°Gent, 1957) studeerde aan de UGent en behaalde het masterdiploma geschiedenis in 1979 met een proefschrift over de  kersteningsgeschiedenis. In de eerste helft van zijn loopbaan werkte hij als onderzoeker en assistent, en was als historicus betrokken in tal van archeologische projecten. Hij was van 1999 tot 2019 docent geschiedenis en vakdidactiet geschiedenis in de lerarenopleiding van de Arteveldehogeschool in Gent. Geert Berings is sinds 2019 met pensioen en wijdt zich opnieuw aan zijn oude liefde: de geschiedenis van het vroegmiddeleeuwse Vlaanderen. 

Stad Gent

Deel dit evenement

bottom of page