Lezing Groot Kanon
zo 01 dec
|Industriemuseum, zaal KAZIM
Nog steeds roept een van de bekendste Gentse stadsmonumenten, de Dulle Grietbombarde, heel wat vragen op. Spreker Marc Beyaert doet al 30 jaar onderzoek naar dit monument en zal op 1 december zijn resultaten met ons delen! Inschrijven niet noodzakelijk. Gratis voor leden, 10 euro voor niet leden.
Tijd en locatie
01 dec 2024, 10:30 ā 12:30
Industriemuseum, zaal KAZIM, Minnemeers 10, 9000 Gent, Belgiƫ
Over het evenement
De vijftiende-eeuwse Dulle Griet of Groot Kanonbombarde in Gent - Marc Beyaert
Nog steeds roept een van de bekendste Gentse stadsmonumenten, de Dulle Grietbombarde, heel wat vragen op. Het is een monument waarover spijtig genoeg veel onwaarheden en legendes de ronde doen.
Hoewel Marc Beyaert reeds sedert 1962 met krijgsgeschiedenis bezig was, ging het onderzoek naar dit specifieke item pas goed van start in 1995, toen zijn leerstoelhoofd aan de Koninklijke Militaire School in Brussel, Prof. Dr. Luc De Vos, hem vroeg een woordje uitleg te geven bij het Groot Kanon te Gent, in het kader van een internationaal congres over militair erfgoed. Bij de uiteenzetting ter plaatse bleek ons Gentse monument verrassend genoeg heel wat beter bekend in het buitenland en klaagden de aanwezige congresleden luidruchtig de verwaarlozing van dit uniek patrimonium aan.
Sedert 30 jaar onderzoekt hij deze parel van middeleeuwse technologie. De eerste stap was het archiefonderzoek naar de enige drie historische feiten die met zekerheid geweten zijn over deze bombarde. Daarop volgde de technische studie van de vuurmond. Uit de vergelijking met andere bombardes uit die tijd bleek dat de Dulle Griet nog twee zusters had, hoogstwaarschijnlijk gemaakt door Ć©Ć©n en dezelfde bouwmeester: Jean Cambier, de voornaamste wapenleverancier van de Bourgondische hertog Filips de Goede. Tot slot bracht overleg met technici uit binnen- en buitenland verdere elementen aan het licht.
Hoewel de onderzoeken nog gaande zijn, zullen de voorlopige resultaten op 1 december in een speciale lezing uiteengezet worden. Alvast interessant om weten, is dat deze bombarde binnenkort op schaal zal worden nagebouwd als praktische toepassing van de lessen smeden in het volwassenonderricht.
Praktische informatie:
Inschrijven niet noodzakelijk.
Gratis voor leden, 10 euro voor niet leden.
Datum: Zondag 1 december op 10u30
Locatie: Industriemuseum, zaal KAZIM