top of page
Louis Cloquet (1849-1920), Architect tussen Monument en Stad

Louis Cloquet (1849-1920), Architect tussen Monument en Stad

auteurs

Patrick Goditiabois, Lieselotte Van de Capelle


uitgever

GVSALM

publicatiedatum

2022

ISBN

9789464519280


prijs

35 euro


beschikbaarheid

Het boek is verkrijgbaar in het STAM, de Stadswinkel en in diverse boekhandels in Gent.Leden van de GVSALM kunnen het boek aanschaffen aan 30 euro. Te verkrijgen bij een activiteit van de GVSALM.


over de publicatie

Ingenieur Louis Cloquet (1849-1920) had aan het begin van de 20ste eeuw een beeldbepalende invloed op het Gentse stadscentrum met realisaties als het postgebouw, de Sint-Michielsbrug, de universitaire instituten aan de Bijloke en het Sint-Pietersstation.Gedurende zijn professionele loopbaan was hij achtereenvolgens ingenieur van bruggen en wegen in Henegouwen, technisch en artistiek directeur in de drukkerij Saint-Jean-l'évangeliste van de gebroeders Desclée in Doornik, architecten restaurateur in de neogotische middens van Jean-Baptiste Béhune, en uiteindelijk in 1890 hoogleraar architectuur aan de École spécialedes ingenieurs in Gent, de stad waar hij voortaan zou wonen en werken. Op het einde van de 19de eeuw kreeg Cloquet een aantal overheidsopdrachten die een belangrijke plaats in de Gentse stadsveranderingen zouden innemen. Zijn Gentse periode vormt dan ook zonder twijfel het hoogtepunt van zijn professionele carrière.


GVSALM bracht de twee Cloquetkenners Patrick Goditiabois en Lieselotte Van de Capelle samen voor deze eerste monografie over Louis Cloquet. Aan de hand van zijn ontwerpen, de lessen die hij doceerde, de teksten die hij publiceerdeen de publieke debatten die gevoerd werden, nemen de auteurs de lezer mee naar de Gentse periode van deze veelzijdige ontwerper.


Louis Cloquet (1849-1920), Architect tussen Monument en Stad toont een architect die tussen traditie en moderniteit evolueert naar een eigentijdse visie op architectuuronderwijs, totaalarchitectuur, stadsbouw en monumentenzorg.

bottom of page