Gentse Vereniging voor Stad Archeologie Landschap Monument

Op onze volgende thematocht bezoeken we opnieuw een minder gekende wijk in het Gentse stadscentrum, nl. de Overleie.
Deze wijk is gelegen over de Leie zoals de naam al laat vermoeden. Maar is de huidige Leie-bedding wel de originele natuurlijke rivierbedding? Dit wordt wellicht een eerste discussiepunt. Wij beperken voor deze wandeling de Gentse Overleie alvast tot de huizenblokken tussen de Oude Houtlei, de Sint-Michielskerk, de huidige Leie en de Zandpoortstraat.
Aan de westzijde van de laat-middeleeuwse Leie-haven, aan de Oude Houtlei, bevonden zich een aantal poorten (Posteernepoort, Zandpoort en Turrepoort). Deze onderdelen van de westelijke stadsversterkingen zijn weliswaar allemaal afgebroken, maar delen van de stadsmuur bleven op verschillende plaatsen bewaard.
Onderweg proberen we tijdens de wandeling een verklaring te vinden voor een aantal klinkende, vreemde straatnamen zoals Ingelandgat, Onderbergen, Watergraafstraat, Poel, Brandstraat en Wilderoostraat. En waar komt de naam Oude Houtlei vandaan? Oude planken in de Leie? Bovendien worden ook de Alexianenkapel en een aantal panden bezocht met uitleg van onze uiteraard deskundige specialisten.

De deelnemers zullen dus een unieke kans krijgen om een aantal onbekende relicten te bezoeken. Ter afronding organiseren we, zoals het ondertussen een traditie is, na de wandeling een etentje in een bijzondere locatie.


Afspraak om 13.30 uur in de Sint- Michielskerk. Jawel, binnen in de kerk!
contactpersoon: Frank Gelaude

Datum: 29/09/2012
Aanvang: 13:30u
Locatie: Sint- Michielskerk, Sint-Michielsplein